Startkapitaal

Wanneer je als startende ondernemer op zoek ben naar startkapitaal, dan zijn er diverse manieren om aan een externe financiering te komen. Dit kunnen leningen, crowdfundingsacties en/of microfinancieringen zijn.

Ondernemingsplan schrijven

Voor zzp’ers die via stakeholders aan startkapitaal willen komen, is het aan te raden om een ondernemingsplan te schrijven. Wanneer je geen ondernemingsplan schrijft, dan kom je niet in aanmerking bij een onderhandeling bij de bank of diverse andere investeerders.

Financieel plan
Met een financieel plan geef je antwoord op de vraag hoeveel je startkapitaal je onderneming nodig heeft en waarom je dit nodig hebt.

Bedrijfskosten om te starten

Om uit te rekenen hoeveel startkapitaal je nodig hebt, is het verstandig om alle kosten te bepalen. Dit kan per bedrijf verschillen, maar toch zijn er aantal zakelijke uitgaves die ieder bedrijf maakt. Dit worden ook wel bedrijfskosten genoemd. We geven je een aantal voorbeelden:

Bedrijfskosten om te starten - Zakelijk Ondernemen - Startkapitaal
Bedrijfskosten om te starten

Verschillende startkapitalen

Als je startkapitaal nodig hebt om bijvoorbeeld bovenstaande kosten te betalen, dan zijn er verschillende opties om aan externe financiering te komen. We zetten hieronder de belangrijkste opties op een rij. 

Financiering via een bank

Ongeveer 80% van de startende ondernemers neemt een externe financiering via de nationale en/of internationale bank. Diverse banken kunnen je financieringen, zoals een rekening courant krediet, zakelijk rekening en/of een stimuleringskapitaal.

Daarnaast is er de mogelijkheid om via een borgstellingskrediet financiering te generen. Dit is een regeling waarbij de overheid deels de financiering waarborgt.

Leasen bedrijfsmiddelen

Doordat je gebruik maakt van een lening van een bedrijfsmiddel spreid je de aanschafkosten en profiteer je van diverse fiscale voordelen. De fiscale leases worden tegenwoordig door veel zelfstandig ondernemers en andere ondernemingsvormen gebruikt.

Particuliere investeerders

Business angels, ook beter bekend als particuliere investeerders zijn investeerders die hun vermogen in een startende onderneming stoppen. De particuliere investeerders krijgen hiervoor als ruil aandelen van jouw bedrijf.

Financiering door crowdfunding

Door middel van crowdfunding haal je geld op bij publiek. Je presenteert jouw idee aan mensen, bedrijven op bijvoorbeeld een online platform. Mogelijke investeerders kunnen direct met jou in contact komen.

Microfinanciering

De een na laatste optie is een financiering via microfinanciering. Deze financiering is geschikt voor bedrijven die niet bij de gebruikelijke financiële instellingen terecht kunnen, maar toch krediet nodig hebben. Deze vorm van financiering is een combinatie van coaching voor en da de start van jouw bedrijf.

Lening bij familie en vrienden

Ten slot zou je ook terecht kunnen bij familie en vrienden voor een leningen. Aangezien dit geen officiële instantie is, is het belangrijk dat je goede afspraken maakt over de looptijd, rentepercentage en aflossingsbedrag.