Nieuws

Private lease – Elektrische fiets

e-bike - Zakelijk Ondernemen
Geschreven door Redactie

Zakelijk lease van e-bikes wordt steeds populairder, maar wat voor invloed heeft dit op de private lease van een e-bike? Zakelijk Ondernemen vergelijk zes aanbieders, waarbij de prijs verschilt van enkele tientjes tot honderd euro.

Het gaat erg snel met de verkoop van e-bikes in Nederland en België. Een elektrische fiets kan redelijk prijzig zijn, aangezien het makkelijk kan oplopen tot €2000,-. Daarom bieden steeds meer fietsenhandelaren de e-bike ook aan via private lease.

Bij de zakelijke e-bike kun je regelen dat de werkgever geheel of deels de fietshuur betaalt, waarna je als werknemers te maken krijgt met een fiscale bijtelling van zeven procent van de waarde van de fiets. Dit komt neer op een paar euro per maand dat de werknemers moet betalen.

Bij private lease betaal je zelf het maandelijkse huurbedrag. Verder heb je geen omkijken naar een fiscale bijtelling.

Private lease van e-bike: vast maandbedrag met reparaties

Een groot voordeel van een private lease contract is dat je niet in een keer een paar duizend euro hoeft te betalen voor een e-bike. Je bent ook gedekt voor onderhoud en repartie van de fiets. Gemak kan dus een enorme reden zijn om voor private lease te kiezen.

Het private lease van e-bikes wordt daarnaast ook niet geregistreerd bij de stichting BKR. Dit is dus anders dan bij een private lease van auto’s, waarbij een leasecontract wel gezien kan worden als schuld. Bij het leasen van een e-bike zit je in principe vast aan de maandlaten die bij de lease van de fiets horen gedurende de leaseperiode.

Om het kopen van een e-bike te vergelijken met lease, moet je enkele zaken in de gaten houden. De aanschaf van een e-bike kun je binnen enkele jaren terugverdienen, maar dan zou je wel de aankoopprijs vergelijken met het maandelijkse leasebedrag. Ook bevatten de leasekosten extra punten, zoals onderhoud, verzekering tegen diefstal en reparaties aan jouw e-bike.

Zakelijk Ondernemen heeft een overzicht gemaakt van diverse aanbiedingen voor de private lease van elektrische fietsen. Het eerste wat wij constateren is de grote hoeveelheid maatwerk. Ook zijn er diverse abonnementen mogelijk. Hierdoor kun je kiezen uit diverse varianten, zoals verzekeringen, pechhulp en verlengde garanties op eventuele accu problemen.

E-bike – VanMoof  – €79 en €99

Bij VanMoof lease je een elektrische fiets vanaf €79,- per maand. De contractduur bestaat uit een contract van drie jaar. Andere opties zijn ook mogelijk, zoals een maandbedrag van €89,- per maand bij een contract van twee jaar en €99,- per maand bij een contract van één jaar.

Wat zou je dan precies moeten rijden? Je kunt kiezen uit een zogeheten Electrified X2 of S2 met aan actieradius tussen de zestig en honderdvijftig, een snelheid van vijfentwintig kilometer per uur en het onderhoud is inbegrepen. Al we dit vergelijken met de aanschafprijs van een Electrified S2, dan heb je het binnen 43 maanden terugverdient.

Batavus – €66  en €119

Batavus op zijn beurt biedt maar liefst acht e-bikes aan om te leasen. De maandelijkse prijzen varieren enorm, waarbij de duurste €119,- kost. Je rijdt dan een Batavus FInes E-Go Power met een actieradius tussen de 25 en 110 kilometer. De goedkoopste Batavus fiets heeft een startprijs van €65,-. Deze fiets heeft een accu met een bereik tussen de 18 en 98 kilometer. Ook werkt Batavus met een leasecontract van drie jaar, waarbij onderhoud en reparaties zijn inbegrepen.

Ter indicatie, de Fonk E-go koop je vanaf een startprijs ter waarde van €1400,-. Als je dit afzet tegen de leaseprijs, dan heb je de nieuwprijs na bijna twee jaar terugverdiend.

Cortina – €64 tot €111

Wanneer je een leasecontract afsluit bij Cortina, dan heb je een ruim aanbod waar je uit kan kiezen, namelijk 35 fietsen. De prijzen variëren van €64,- euro tot €111,- per maand. Voor die €64,- heb je een Cortina Damesfiets met motor, drie versnellingen en een handrem. Ga je voor de €111,- per maand, dan heb je een Cortina E-Mozz Pro herenfiets met 36 volts middenmotor en acht versnellingen.

Ook krijg je een hulp bij onderhoud, pechhulp en een verzekering tegen diefstal. De looptijden zijn minimaal twee jaar en maximaal vier jaar. Ter indicatie: een E-U1 Damesfiets koop je voor ten minste €961,- waardoor je het bedrag binnen 1,25 jaar hebt terugverdiend.

Ter indicatie: een E-U1 Damesfiets koop je voor 961 euro. Bij een leaseprijs van 64 euro per maand heb je dat bedrag na 15 maanden terugverdiend.

Leasen via Bike Totaal – €47 en €90

Tenslotte kun je ook e-bikes leasen via diverse fietverkopers. Bike Totaal heeft twee contractvormen voor private lease. Een vierjarig contract inclusief pechhulp, onderhoud en verzekeringen. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een 3-jarig contract, waarbij alleen het onderhoud wordt gedaan.

Je kunt kiezen uit verschillende merken e-bikes (waaronder Batavus en Sparta) met maandprijzen tussen de €46,76 en €89,96.


Over de auteur

Redactie

De redactie van Zakelijk Ondernemen schrijft dagelijks artikelen over alle onderwerpen die aan bod komen tijdens het ondernemen, zoals boekhouden, manieren om geld te verdienen en handige tips en weetjes. Zakelijkondernemen.nl, de website voor (toekomstige) ondernemers.

Laat een bericht achter