Blogartikel

Eenvoudig boekhouden

Eenvoudig boekhouden - Zakelijk Ondernemen
Geschreven door Redactie

Als ondernemer heb je in ons land de plicht om de administratie bij te houden. Voor veel ondernemers is de boekhouding een lastige klus om te verrichten. Ze weten niet waar ze op moeten letten, laat staan wat ze moeten invullen. Mocht ook jij hier last van hebben dan is het verstandig om dit artikel even goed door te nemen. Wij laten jou precies zien wat er komt kijken bij het boekhouden. Daarnaast gaan we in op het uitbesteden van de boekhouding en op de boekhoudsoftware die je kunt gebruiken.

Wat is boekhouden precies?

Goed, laten we maar eens beginnen bij het begin. Wat is boekhouden precies? Onder de boekhouding verstaan we het bijhouden van je administratie. Deze administratie is van belang om verantwoording af te kunnen leggen aan de Belastingdienst. Zo is deze informatie uit de boekhouding bijvoorbeeld nodig voor het invullen van je belastingaangifte. De boekhouding helpt je om het overzicht te behouden in de onderneming. Naast alle basisinformatie vind je in de boekhouding onder andere de balans en de winst- en verliesrekening (hier komen we later op terug).

Facturatie bijhouden met boekhoudsoftware

Een van de verplichtingen die voortvloeit uit een correcte boekhouding is de verplichting om de facturatie bij te houden. Je kunt ze natuurlijk allemaal uitprinten, maar je kunt ze ook online bewaren. Door te kiezen voor online boekhouden zal je niet meer te maken krijgen met allerlei papierwerk. Dit maakt het een stuk overzichtelijker. Alle facturen die je binnenkrijgt of die je verstuurt kunnen worden gedownload in een zogeheten boekhoudsoftware. Deze boekhoudsoftware houdt precies bij hoeveel geld er binnen is gekomen en hoeveel je nog moet betalen. In deze boekhoudsoftware kun je vaak ook terugvinden hoeveel geld je aan btw hebt ontvangen. Dit maakt het een stuk makkelijker om alles in te vullen ten tijde van de maandelijkse of jaarlijkse aangifte.

Debiteuren & crediteuren – wat zijn dit?

Hier komen we gelijk bij het volgende onderwerp. Aan de hand van de facturatie in de boekhouding is het dus mogelijk om te zien hoeveel geld je nog tegoed hebt van mensen. Iemand van wie je nog geld krijgt noemen we ook wel een schuldenaar. In de jargon van de boekhouding is dit ook wel een debiteur. Als jij zelf nog moet betalen aan een klant dan ben je zelf de schuldenaar. Mensen die nog geld krijgen van je noemen een crediteur. Het voordeel van het boekhouden is dat je een zeer overzichtelijk schema kan maken met alle schulden die je open hebt staan. Door dit goed bij te houden voorkom je dat je te laat bent met mogelijke betalingen.

Winst- & verliesrekening

Zoals we al even kort hebben vermeld moet er in de boekhouding een winst en verliesrekening worden opgenomen. De naam zegt het eigenlijk al wel. Dit is een overzicht waaraan je kunt zien of het bedrijf geld over houdt of dat er teveel geld uit is gegaan. We noemen dit ook wel het bedrijfsresultaat. Dit bedrijfsresultaat kan negatief of positief zijn, je maakt dus verlies of je maakt winst. Deze winst en verliesrekening moet door ieder bedrijf worden opgesteld. Doe je dit niet dan kan je in de problemen komen met de Belastingdienst. J

Kamer van Koophandel (KvK)
Je kunt de meeste winst en verliesrekeningen van bedrijven terugvinden in het register van het KvK. Deze worden openbaar gemaakt om te zorgen voor meer transparantie in het bedrijfsleven. Wij raden je aan om deze  winst en verliesrekening altijd op te laten stellen door een accountant. Deze persoon kan door zijn expertise precies zien of alles naar behoren is ingevuld. Op die manier kom je later niet meer voor verrassingen te staan.

Belastingaangiftes zelf doen

Als je een kleine onderneming hebt dan is het prima om te kiezen voor online boekhouden. Door het zelf te doen middels e boekhouden zal je aanzienlijk veel kosten besparen. Daar komt bij dat je als zelfstandige of als eigenaar van een kleine eenmanszaak vaak niet zoveel administratie hebt. De kans is groot dat je alleen je facturen en het eventuele urencriterium moet bijhouden. Middels een goede boekhoudsoftware ben je in staat om dit zelf te doen. Er zijn veel software aanbieders om voor te kiezen. Enkele bekende spelers binnen het e boekhouden zijn Gekko, MoneyBird en E-boekhouden. Klik hier voor een totaaloverzicht van alle boekhoudpakketten die beschikbaar zijn in Nederland en België.

Boekhouding uitbesteden

Mocht je een grotere onderneming hebben dan raden wij je aan om niet zelf de boekhouding te doen. Met name de BV en de NV krijgen te maken met zeer strenge verplichtingen. Doordat je niet weer waar je op moet letten is de kans groot dat je fouten zal gaan maken. Voor deze ondernemers of bedrijven is het verstandiger om een accountant te contacteren. De meeste bedrijven hebben wel een accountant in dienst, mocht je dit nog niet hebben dan is het tijd om hier werk van te maken. De accountant is er onder andere voor om alles te controleren. Daarnaast vervult de accountant een adviserende functie. Zo kan een accountant je op de hoogte stellen van eventuele besparingsmogelijkheden of van aftrekposten die nog niet gebruikt zijn.

Geen accountant nodig, regel het online
Het is overigens niet zo dat je per se een accountant in dienst moet nemen, je kunt namelijk ook de boekhouding eenmalig uitbesteden. Via internet kun je verschillende accountantsbureaus vinden die jouw belastingaangiftes voor een zeer schappelijk tarief kunnen invullen. Door deze eenmalige uitbesteding zal je jouw administratie kunnen laten doen, zonder dat je hier teveel geld voor kwijt bent.

Eenvoudig Boekhouden - Zakelijk Ondernemen
Zorg dat je boekhouding op orde is

Voor-en nadelen boekhoudpartijen

Om jou een nog beter beeld te geven welke voordelen en nadelen elk boekhoudpakket heeft, hebben we deze netjes op een rijtje gezet. Hierdoor kan jij eenvoudig zien welke voordelen, maar ook welke nadelen het desbetreffende boekhoudpakket heeft. 

Daarnaast is het, als we vanuit ons eigen perspectief kijken, fijn dat we alles in een overzichtelijk boekhoudprogramma kunnen bijhouden, waardoor boekhouden niet meer wordt gezien als iets dat frustreert. 

Gratis boekhouden

Zit je nog te twijfelen of je een boekhoudprogramma nodig hebt en of het wellicht aansluit op de wensen en behoeften, dan is het belangrijk om gebruiken van een gratis proefperiode dat de boekhoudprogramma’s vaak ter beschikking stellen. Tijdens de gratis proefperiode kan je ontdekken of deze software geschikt is voor jou om mee te werken. Mocht het programma je niet bevallen dan kan je binnen de proefperiode eenvoudig opzeggen en ben je hieraan geen kosten kwijt.

Persoonlijke hulp

Wanneer je gebruik wilt maken van de gratis proefperiode en je komt er niet helemaal uit, dan is het vooral belangrijk om het niet op te geven. In de meeste gevallen spreken de boekhoudprogramma’s voor zich, maar wanneer je een vraag heb, schroot dan niet om contact op te nemen met de klantenservice van de desbetreffende boekhoudpartij.

Wie is de grootste online boekhoudpartij in Nederland?

De grootste partij op dit moment is e-Boekhouden en heeft het grootste percentage marktaandeel in de online boekhoudwereld. Dit komt door het gebruiksgemak en de scherpe prijzen die zij, mede door het marktaandeel, kunnen aanbieden.

Zorg dat je boekhouding op orde is

Na het lezen van dit artikel heb je een beter idee over wat de boekhouding precies inhoudt. Het is een van de belangrijkste onderdelen van het bedrijf, ga hier dan ook niet laks mee om. Zorg er altijd voor dat de boekhouding op orde is en dat je alles op tijd invult. Doe je dit niet dan heb je voor je het weet een blauwe brief op de deurmat liggen. Mocht je het zelf niet kunnen, schakel dan een professional in. Zij zijn er immers om je te helpen.

Over de auteur

Redactie

De redactie van Zakelijk Ondernemen schrijft dagelijks artikelen over alle onderwerpen die aan bod komen tijdens het ondernemen, zoals boekhouden, manieren om geld te verdienen en handige tips en weetjes. Zakelijkondernemen.nl, de website voor (toekomstige) ondernemers.

Laat een bericht achter