Affiliate marketing

Wellicht heb je ooit wel van de term affiliate of affiliatie marketing gehoord. Affiliate marketing houdt in dat je via jouw website de producten en/of services van een onderneming verkoopt. Ben je nieuwsgierig geworden over hoe je geld kan verdienen met affiliate marketing? Lees dan snel verder.

Hoe word ik affiliate marketeer?

Om affiliate marketeer is het belangrijk dat een website hebt waar je over bepaalde onderwerpen kan schrijven. Wij raden je aan om hiervoor een niche te kiezen, maar ook een onderwerp waar je gepassioneerd over bent. Hierdoor wordt het niet alleen leuk om te hebben, maar heb je ook dagelijks en/of wekelijks zin om hier over te schrijven.

De website kan vervolgens bestaan uit diverse contenttypes. Je kan bijvoorbeeld een contentsites hebben in de vorm van een blog of een vergelijkingssite om producten en/of diensten onder de loep te nemen. Bij elkaar heb je ongeveer twintig contenttypes. 

Bedrijven die gebruik maken van affiliate marketing

Het is via twee manieren mogelijk om in contact te komen met affiliate marketing, namelijk via een bedrijf dat opereert via een netwerk of je kan rechtstreeks de bedrijven benaderen. Vaak hebben deze een zogeheten ‘Affiliate programm’, wat inhoudt dat je rechtstreeks met deze partij samenwerkt.

Onze voorkeur gaat uit naar het samenwerking met netwerken, waardoor je via één account je kunt aanmelden voor diverse campagnes die deze bedrijven beheren. Er zijn in Nederland 4 grote affiliatenetwerken, namelijk:

  • Awin – exclusieve samenwerking met Ikea Nederland
  • Daisycon – exclusieve samenwerking met de BankGiro Loterij en Manpower
  • TradeTracker – exclusieve samenwerking met Neckermann Nederland
  • TradeDoubler – exclusieve samenwerking met Berschka Nederland

Ons advies is om je bij alle vier de netwerken aan te sluiten, zodat je geen campagne kan missen! Het kan namelijk zo zijn dat een specifieke campagne exclusief bij één adverteerder te promoten is. Dit doen de affiliatenetwerken vaak onder speciale voorwaarden, waardoor ze de concurrentie te slim af kunnen zijn.

Welke stappen moet ik volgen om campagnes te promoten? 

Account aanmaken bij een affiliatenetwerk
Allereerst is het belangrijk om een account aan te maken. Dit doe je door jezelf te registeren met een e-mail adres en het bedenken van een wachtwoord. Nadat je je hebt aangemeld is het belangrijk dat je jouw unieke mediakanaal toevoegt aan je account. Nadat een medewerker van het affiliatenetwerk je hebt toegelaten, kan je verder naar de tweede stap ”aanmelden campagne(s)”.

Aanmelden campagne(s)
Nadat je bent goedgekeurd kan je je aanmelden bij diverse campagnes. Denk bijvoorbeeld aan de campagnes van diverse boekhoudpakketten. Dit doe je gemakkelijk door de desbetreffende adverteerder te zoeken, om vervolgens op het knopje ”aanmelden” te klikken.

Wachten tot de adverteerder je aanvraag goedkeurt
Nu je je hebt aangemeld bij één of meerdere campagnes is het belangrijk dat je eventjes geduld hebt, omdat een adverteerder je moet goedkeuren. De adverteerder kijkt bijvoorbeeld of je website geschikt is om promotie te doen en of het aansluit bij de wensen en behoeften van de adverteerder.

Promotiemateriaal adverteerder gebruiken
Je bent goedgekeurd! Nu kan je het materiaal opnemen dat de adverteerder beschikbaar stelt. Denk bijvoorbeeld aan een productfeed, tekstlink en/of banners. Je kan het promotiemateriaal gebruiken door bijvoorbeeld een artikel te schrijven over het product en/of dienst, maar je kan ook een banner toevoegen op de homepage.

Transacties affiliate adverteerder
Nu je verkeer en clicks naar de website van de adverteerder stuurt is het tijd om te analyseren hoeveel transacties je meet. Deze kan je veelal in het statistiekenoverzicht vinden. De adverteerder heeft in de meeste gevallen een keurperiode van ongeveer 30 dagen.

Uitbetaling aan jou als publisher
De adverteerder heeft na de keuringstermijn je transactie goedgekeurd! Het is tijd om te wachten op je uitbetaling. De uitbetaling hangt af van het affiliatenetwerk, maar in de meeste gevallen heb je het binnen enkele weken op je rekening staan.

Geld verdienen staat niet voorop, volg je passie

In de meeste gevallen schrijf je vanuit een passie, zoals een passie over sporten. Het is belangrijk om je te focussen op het schrijven vanuit je passie en niet te commerciële blogartikelen te schrijven. Wanneer je website meer bezoekers werft, dan komen de transacties vanuit het affiliatenetwerk vanzelf wel.

Focus je niet op het geld, maar richt je op het schrijven van content waar jij passie voor hebt.

Affiliate marketing - Zakelijk Ondernemen
Geld verdienen staat niet voorop, volg je passie